Hvor ofte skal tandbørstehovedet udskiftes?

Hvor ofte skal tandbørstehovedet udskiftes?

Hvis du er den stolte ejer af en eltandbørste, har du nok en sjælden gang imellem – måske midt i tandbørstningen – tænkt: ”de der tandbørstehoveder – hvor ofte bør jeg egentlig skifte dem?”

Men så er du kommet fra det igen, og nu ligner tandbørstehovedet allermest en dårlig parodi på 00’ernes populære popfrisurer med strithår til alle sider. 

En eltandbørste kan være en fantastisk hjælp i kampen mod plak og bakteriebelægninger på tænderne. Men en stor del af hjælpen ligger i selve tandbørstehovedet, og tandlæger anbefaler, at man udskifter hovedet på tandbørsten hver tredje måned – gerne oftere. 

Manglende udskiftning giver perfekte kår for bakterier!

Hvis man ikke sørger for at udskifte tandbørstehovedet minimum hver tredje måned, risikerer man altså, at børstehovedet bidrager til dårlig mundhygiejne i stedet for at hjælpe i kampen mod Karius og Baktus.

Det ældre tandbørstehoved vil ikke alene i sig selv være et mål for diverse bakterier i og med hovedet bliver vådt flere gange om dagen samt udsættes for de bakterier man har i munden. Derudover vil tandbørstehovedet ikke længere være lige så effektivt i fjernelsen af plak og bakterier i munden, og man risikerer dermed utilstrækkelig mundhygiejne. 

Jævnlig udskiftning kan holde sygdomme på afstand

Ved at sørge for at skifte dit tandbørstehoved ud hver tredje måned, hjælper du altså kroppen til god mundhygiejne. Dette er vigtigere end man skulle tro – mange sygdomme opstår nemlig i eller fra munden. Nærmere bestemt i den plak, som er perfekt grobund for bakterier. Du kan altså undgå sygdomme som fx mund- og lungebetændelse. Så se hellere at få det tandbørstehoved skiftet!

Men hvordan skal jeg huske det?

Nogle tandbørstehoveder skifter farve, når det er tid. Hvis ikke du ejer sådan et, må du hellere skrive det i kalenderen, så du ikke først mindes om, at det er tid til en udskiftning ved næste skoletandlægebesøg, når barnet får tandlægetrolden for at have opført sig eksemplarisk i stolen, eller når du begynder at kunne lugte den plak og bakteriebelægning, som din tandbørste har måtte kapitulere mod.

Back to top